Verhuizing Kenniscentrum over de TIJD

In de oude studio van de voormalige pianohandel Rippen en Rijken aan het Noordeinde 154 in Den Haag is Studio ClockWise het nieuwe kenniscentrum en bibliotheek van het TIJDmuseum. Op 10 februari is de bibliotheek van Stichting Museum en Archief voor Tijdmeetkunde (SMAT) overgebracht van het Zilvermuseum (voormalige Goud- Zilver- en Klokkenmuseum) in Schoonhoven naar de nieuwe locatie in Den Haag.

Deze verhuizing is de eerste stap in velen die de komende tijd nog gaan volgen. De meer dan 100 jaar oude bibliotheek van de SMAT bevat boeken, tijdschriften, veilingcatalogi, ontwerptekeningen, enz., enz. van klokken, horloges, gereedschappen en tal van andere zaken die iets met de tijd en de poging van de mens om deze te controleren. Naast de bibliotheek van de SMAT zullen ook de bibliotheek van Museum Zaanse Tijd en de Boomtime collectie naar het Noordeinde worden overgebracht. De bibliotheek van Stichting De Oude Tijdwijzer blijft vooralsnog in Edam, aangezien deze hier dagelijks nog in gebruik is en geraadpleegd wordt.

De combinatie van alle kennis in deze bibliotheken geeft een uniek overzicht over wat er de afgelopen eeuwen geschreven is over tijd en alle hulpmiddelen om deze te meten, te duiden of te gebruiken. Het is ook een centrale plek binnen Nederland waar alle kennis op het gebied van tijd, tijdmeetkunde, klokken, horloges en gereedschappen zich verzameld heeft.

Hebt u een vraag over een horloge, klok of gereedschap? Of wilt u gewoon dieper ingaan op de tijd? Kom langs tijdens het officiële openingsweekend op 18 en 19 april 2020 of maak daarna een afspraak en kom dan eens langs in Studio ClockWise.