Uit het depot… (1)

Aflevering 1 - Legaten en schenkingen

In de loop der jaren heeft de SMAT verschillende legaten, schenkingen en nalatenschappen mogen ontvangen. Een paar hiervan sprongen direct in het oog.

De eerste was een schenking van de klokkenvrienden in 1988, met als nummer 1: een lege doos!
Gelukkig waren er nog 17 items die iets meer inhoud hadden. De doos is als zodanig nog niet in de collectie-inventarisatie teruggevonden, maar wie weet zit er inmiddels iets in….

Een andere schenking in 1997 is die van dhr. W. Breen, horologiemaker. Hieronder ook een ‘Etalageklok hout, vorm van dennenboom, los onderdeel (ooit gecatalogiseerd als nr.: 3807). Helaas in de ‘papieren inventarisatie’ nog niet terug kunnen vinden. Verder een enorme partij dozen, met inhoud dit keer…, vooral gereedschappen. Gelukkig ook een aantal klokken, waaronder een elektrische F. Bulle pendule (Parijs, 1921) (Zie afbeelding).
In 1994 is met de schenking van de collectie van Jacob Vos, door zijn weduwe, een flinke uitbreiding gedaan op de horloge collectie. Maar liefst 5 lades met horloges, wijzerplaten, werken en overige onderdelen zijn ter plekke in Doetinchem onder het genot van aardbeien-ijs-cake overgedragen.


In 1968 is nog door de toenmalige conservator G.H. Faddegon de schenking bevestigd van een Frans wekkerklokje, na lang zoeken teruggevonden in een la van het kantoor nadat de vitrines met onderkast, waar het klokje in gehuisvest was verwijderd waren door een zekere J. Zeeman. Behalve een gebroken bevestigingsbeugeltje was de klok volledig compleet en in orde. Het beugeltje zou door conservator Faddegon persoonlijk gerestaureerd worden. Of dit ooit gebeurd is, is niet bekend. Naar een foto en verdere informatie wordt nog gezocht.

Een ander legaat zal later uitgebreider worden behandeld, dat van broeder Barnabas.

Tot zover de eerste aflevering en inleiding. Wordt vervolgd…