Virtueel Museum

De collectie

Primaire doelstelling van Stichting ‘De Oude Tijdwijzer’ is het verzamelen, conserveren, bewaren en beheren van een grote collectie antieke klokken van (inter)nationaal cultuur‐historisch belang.

Op hoofdlijnen bestaat de collectie uit drie aandachtsgebieden:

  • Vroege slingerklokken ‐ Draaipunt hierin is de uitvinding van Christiaan Huygens eind 1656 van de toepassing van de slinger op het mechanische uurwerk. Deze categorie omvat zowel Engelse, Nederlandse, Franse als Duitse vroege slingerklokken, maar ook enkele voorbeelden uit andere delen van het Europese continent.

  • Lantaarnklokken – Deze categorie omvat voornamelijk Engelse lantaarnklokken, maar onder andere ook verschillende Franse, Italiaanse en zelfs Japanse.

  • Overige interessante en bijzondere klokken en horloges – Deze categorie is veel diverser dan de eerste twee en omvat vooral aparte en afwijkende klokken op zowel technisch gebied als qua uiterlijk. In deze categorie vallen onder andere diverse klokken die geheel uit hout zijn opgebouwd, diverse console klokken, Japanse klokken en verschillende Nederlandse provinciale klokken, maar ook verschillende zakhorloges uit de 17e eeuw.


Hieronder vind u een kleine greep uit de collectie antieke uurwerken die door Stichting 'De Oude Tijdwijzer wordt beheerd. Wij zullen in de komende tijd onderstaand overzicht verder uitbouwen.